Palubky – #2 Dělení palubek 1/2

Palubky – #2 Dělení palubek 1/2

Palubky – #2 Dělení palubek 1/2

Co jsou to palubky už víme. Dnes se podíváme na základní dělení palubek.

Palubky tedy dělíme:

  • podle použití
  • podle profilu
  • podle kvality
  • podle použitého materiálu

Podle použití

Jedním ze základních dělení palubek je to, k čemu se daný druh používá. Palubky dělíme na obkladové, podlahové a fasádní.

Palubky obkladové

Palubky obkladové se používají především na obložení stěn, stropů, podbití přesahu střech, obložení pergol, altánů atd…

Palubky podlahové

Podlahové palubky najdou své využití na podlahy chat, zahradních domků, pokojů, pódií, ale i jako záklop střech pergol a altánů.

Palubky fasádní

Fasádními palubkami lze obložit fasády domů, garáží, chat, sportovních hal a dalších staveb.

 

Podle profilu

Palubky se vyrábějí v mnoha profilech. Jednotlivé profily souvisí především s místem jejich využití.

Palubky obkladové

  • profil KLASIK 

Palubka obkladová - profil klasik

Jedná se o nejrozšířenější profil palubky. Přední strana palubky je hladce ohoblovaná (pohledová) a na okraji jsou zkosené hrany. Zadní strana jemně řezaná s vyfrézovanými drážkami a hrany jsou ostré. Na bočních stranách je vyfrézované pero a drážka.

  • profil KLASIK – oboustranný

palubka obkladová - profil klasik oboustranný

Jedná se o palubku, které má přední i zadní stranu hladce ohoblovanou (pohledovou) a hrany jsou zkosené na obou stranách. Boky jsou osazeny perem a drážkou.

  • profil TATRAN

Palubka obkladová - profil Tatran

Základní tvar je podobný jako u profilu klasik s tím rozdílem, že hrana u pera a horní strany je zkosena mnohem výrazněji pod 45°. Pero je prodloužené

  • profil SOFT

Palubka obkladová - profil SoftLine

Tvar se opět odvíjí od profilu klasik. Hrana u pera a horní strany je však zaoblena a pero je prodloužené

  • profil SRUBOVÝ

palubka srubová

Srubový profil se vyznačuje tím, že přední strana je tvarovaná do oblouku. Okraje palubky jsou tedy slabší a střed silnější. Na bočních stranách je pero a drážka.

Palubky podlahové

  • profil KLASIK

Palubka podlahová

Přední strana palubky je hladce zhoblovaná, na zadní straně jsou vyfrézované drážky. Na bočních stranách je vyfrézované pero a drážka. Na rozdíl od obkladové palubky jsou hrany u přední i zadní strany ostré.

  • profil KLASIK – oboustranný

Palubka podlahová oboustranná

Tvar je stejný jako u profilu klasik s tím rozdílem, že zadní strana nemá vyfrézované drážky. Většinou však nebývá hladce hoblovaná.

  • profil KLASIK s mikrofází

Palubka podlahová s mikrofází

Tvar opět vychází z klasického profilu. Rozdíl je pouze v mírném sražení hran u přední strany.

Palubky Fasádní

  • profil Klasik

Palubka obkladová - profil klasik

Palubka má stejný tvar jako u palubky obkladové. Tedy přední strana palubky je hladce ohoblovaná (pohledová) a na okraji jsou zkosené hrany. Zadní strana jemně řezaná s vyfrézovanými drážkami a hrany jsou ostré. Na bočních stranách je vyfrézované pero a drážka.

  • profil RHOMBOIDLEISTE/RHOMBUS

Palubka fasádní - profil Rhomboidleiste

Jedná se o palubku, která nemá pero a drážku. Celkový tvar připomíná rovnoběžník. Všechny strany jsou hladce ohoblované.

  • profil TRENDLINER

Palubka fasádní - profil Trendliner

Tento profil jistě zaujme svým moderním vzhledem. Profil je osazen perem a drážkou s tím, že pero je prodloužené. Přední strana může být hoblovaná jeno jemně řezaná. Můžeme se také setkat s tím, že pero je z přední strany lakované na černou barvu. Palubka s tímto lakováním se označuje jako profil TRENDLINER contrast. Pokud použijete na svoji fasádu právě tuhle variantu, neunikne pozornosti žádného kolemjdoucího.

  • profil Diagonála

Palubka fasádní - profil Diagonála

Profil Diagonála je také osazen perem a drážkou. U pera je palubka slabší a u drážky silnější. Přední strana může být hladce hoblovaná nebo jemně řezaná.

 

Profilů palubek je hned několik. Výše uvedené jsou však nejznámější z nich a setkáváme se s nimi nejčastěji. Na dělení palubek podle kvality a podle použitého materiálu se podíváme v příštím článku.